Istorijat

Mljekara Lazine počela je sa radom aprila 1998. godine, u okviru „Šimšić Montmilk“ d.o.o.  iz Danilovgrada, kao prva privatna mljekara u Crnoj Gori. Pored tadašnjih gigantskih društvenih mljekara, koje su dnevno prerađivale i preko 50.000 l mlijeka, maloj mljekari iz mjesta Lazine kod Danilovgrada sa 100 l dnevnog otkupa mlijeka, malo ko je predviđao opstanak, a da ne govorimo o velikom uspjehu. Uprkos takvom ambijentu, vođeni dobro poznatom izrekom „Pregaocu i Bog daje mahove“ osnivači Mljekare Lazine sa svojim porodicama, uz svakodnevni i vrijedan rad i stalno prisutnu vjeru u uspjeh, izgradili su danas poznat i priznat brend Mljekara LAZINE. Uporedo sa tehnološkim,  kontinuirano smo ulagali u za nas najvredniji resurs, a to su ljudi. Njihovom edukacijom unapređivali smo kvalitet proizvoda za koje imamo konstantnu želju da uvijek budu na najvišem mogućem nivou.

Prvo međunarodno priznanje stiglo je 2004.  godine sa novosadskog sajma, gdje je tada mala Mljekara Lazine, mnogima još uvijek nepoznata, osvojila najveće odličje za kvalitet proizvoda „Veliku zlatnu medalju“ sa maksimalnih 100 poena. Bilo je ovo samo prvo u nizu mnogih priznanja koja tek slijede. Povjerenje koje nam ukazuju naši potrošači i partneri za nas ujedno predstavlja najsjajniju nagradu za kvalitet rada u ovom privrednom subjektu.   

Na početku rada  - 1998. godine - Mljekara je zapošljavala 5 radnika.  U 2017. godini broj zaposlenih se povećao na 100 radnika, od kojih su 12 visokoobrazovani kadrovi. U ovoj godini otkupljeno je i prerađeno 7,5 miliona litara mlijeka. Mlijeko se otkupljuje od oko 750 kooperanata koji se nalaze na najkvalitetnijim pašnjacima centralnog (Danilovgrad, Podgorica i Nikšić) i sjevernog dijela Crne Gore (Bijelo Polje, Berane, Rožaje i Petnjica). Odnosu prema kooperantima se pridaje veoma velika  pažnja: obaveze za preuzeto mlijeko se redovno izmiruju, kooperantima se doprema kvalitetna koncentrovana stočna hrana po nabavnoj cijeni, obezbjeđuje se logistička i finansijska pomoć pri nabavci visokosteonih junica, izgradnji i opremanju objekata, otkup se realizuje svakodnevno i iz planinskih sela koja su udaljena više od 200 km od Mljekare, vrši se kontinuirana edukacija farmera sa ciljem proizvodnje što kvalitetnijeg mlijeka.

Savremena oprema kojom upravljaju veoma obučeni i stručni kadrovi omogućava proizvodnju vrlo kvalitetnih proizvoda uz poštovanje svih standarda proizvodnje bezbjedne hrane. Od februara 2007. godine Mljekara je nosilac HACCP sertifikat. Asortiman Mljekare Lazine su svježi mliječni proizvodi, među kojima dominiraju kisjelo-mliječni proizvodi. Distribucija se svakodnevno realizuje sopstvenim voznim parkom u svim djelovima Crne Gore. Proizvodi se mogu naći u preko 2000 maloprodajnih objekata, hotela i restorana širom države. Preko 80.000 šolja mliječnih proizvoda Mljekare Lazine se dnevno popije, što znači da preko 20.000 porodica svakodnevno uživa u zadovoljstvu blagodeti zdravih mliječnih proizvoda najveće crnogorske mljekare.  

Savjestan, stručan i odgovoran rad, vrhunska tehnika i tehnologija, brižljiv i korektan odnos prema kooperantima su dobra pretpostavka činjenice da se u svim istraživanjima Mljekara Lazine identifikuje kao crnogorski brend broj 1 u proizvodnji mlijeka i apsolutni lider u prodaji kisjelo mliječnih proizvoda na crnogorskom tržištu. Privredna komora Crne Gore je dodijelila Mljekari Lazine plaketu za ostvarene uspjehe u 2011. godini. Na 80-om Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sada osvojeno je 13 medalja, od čega su 6 velikih zlatnih medalja, 4 zlatne i 3 srebrne medalje. Shodno stalnim naporima na poboljšanju i proširenju asortimana mljekara „Lazine“ je krajem 2012. godine otkupila većinski paket akcija beranske mljekare „Zora“.