Kada i gdje je nastao jogurt?


Nema jedinstvenog stava kada i gdje je nastao jogurt. Prema jednom shvatanju njegovo nastajanje se vezuje za oblast Mezopotamije oko 5 hiljada godina prije nove ere. Smatra se da je prvi jogurt nastao sasvim slučajno kada je mlijeko došlo u kontakt s dobrim bakterijama koje su svojim djelovanjem zgusnule mlijeko.

Upotreba jogurta u srednjevjekovnoj Turskoj zabilježena je u knjigama Diwan Lughat al-Turk i Kutadgu Bilig napisanima u jedanaestom vijeku. U tim tekstovima riječ "jogurt" spomenuta je u nekoliko različitih mjesta koja opisuju njeno korištenje kod Turaka nomada koji su naseljavali kavkaske planine.

Interesantan istorijski događaj vezuje se za francuskog kralja François I (16. vijek), koji je patio od stomačnih tegoba kojem nijedan francuski doktor nije tada mogao pomoći. Njegov saveznik Sulejman Veličanstveni poslao mu je doktora, koji ga je izliječio jogurtom. 

Do početka 20. vijeka jogurt je bio najvažniji dio prehrane u zemljama južne, središnje i zapadne Azije, te središnje i istočne Europe. Ruski biolog nobelovac Ilija Iljič Mečnikov imao je tezu da je konzumacija jogurta zaslužna za dug životni vijek Bugara. On je početkom 20. vijeka iz jogurta koji se proizvodio u Bugarskoj izolovao bakteriju koju je nazvao Lactobacillus bulgaricus, pri čemu je konstatovao izuzetno povoljno dejstvo jogurta u procesu varenja ljudskog organizma zahvaljujući ljekovitim mikroorganizmima. U daljim istraživanjima koje je realizovao na institutu Luj Paster iznio je tezu da zahvaljujući ljekovitom svojstvu ovog mliječnog proizvoda iz Bugarske stanovnici Rodopskih planina žive i preko sto godina. Kao rezultat naučnog rada ovog naučnika nastala je knjiga „Produženje života“ koja je dodatno proširila popularnost  jogurta u cijeloj Evropi.